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Guideline G-02 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3, third paragraph  

Question What is a ‘competent body’ for the certification of the quality (assurance) 
systems of material manufacturers? 

Answer A ‘competent body’ for certification of the quality systems of material 
manufacturers can be any third party body established as a legal entity within 
the Community which has recognized competence in the assessment of quality 
(assurance) systems for the manufacture of materials and in the technology of 
the materials concerned.  Competence can be demonstrated, for example, by 
accreditation. 

See also PED Guideline G-07. 

Reason

Note 1 A body not established as a legal entity within the Community, even if it has a 
recognition agreement through the International Accreditation Forum, does 
not comply with the requirements of Annex I section 4.3. 

Note 2 A notified body may perform this task only if it has a recognized competence 
in the field of quality assurance, materials and related process technology. For 
this certification, the possible use of the notification number for PED is 
irrelevant. 

Note 3 The certificate of quality system shall make reference to the legal entity 
established in the Community and its address. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 30/06/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-05 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question Annex I Section 4.3 of the PED requires that the equipment manufacturer 
must take appropriate measures to ensure that the material used conforms 
with the required specification. In particular, documentation prepared by the 
material manufacturer affirming compliance with a specification must be 
obtained for all materials. 

How may these requirements be applied in terms of required inspection 
documents? 

Answer 1. According to the 1st paragraph of Annex I, section 4.3, the material manufacturer 
shall certify, that the delivery complies with the requirement of the specification and 
the order he has received. This affirmation of compliance shall be stated on or 
appended to the certificate, whichever type is issued. 

2. According to the 2nd paragraph of Annex I, section 4.3 a certificate of specific 
product control is required for the main pressure-bearing parts of pressure 
equipment in categories II, III and IV. Account shall be taken of the requirements in 
4.1 and 4.2 (a) of Annex I. 

3. According to the 3rd paragraph of Annex I, section 4.3 a distinction is made for 
the material manufacturer's fabrication system: where he has an appropriate quality 
(assurance) system certified by a competent body established within the 
Community, and having undergone a specific assessment for materials, an 
inspection document from the manufacturer is appropriate (see also PED Guidelines 
G-07 and G-16). 

4. The general requirements for all other cases are given in the first 2 paragraphs of 
Annex I, section 4.3. 

5. A scheme of the relevant inspection documents when following EN 10204:1991 
or EN 10204:2004 is given in the following diagram: 
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Reason

Note 1) An inspection document of a higher level is always acceptable.  

2) Material from stockists shall be accompanied by inspection documents from the 
material manufacturer. 

3) For traceability and transfer of marking, see also PED Guideline G-04. 

4) For main pressure bearing parts, see also PED Guideline G-06, and for 
attachments see definition in Article 2(1) of the Directive. 

5) For components, see PED Guideline G-19. 

6) As regards joining materials, see PED Guideline G-10. 

7) Previously, the affirmation of compliance was not included in the definition of 
certificate 3.1.B or 3.1.C according to  EN 10204:1991, but is now included in the 
definition of certificate 3.1 of  EN 10204:2004. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 30/06/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-06 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question The 2nd paragraph of section 4.3 of Annex I gives requirements for the 
main pressure-bearing parts. How are they defined? 

Answer The main pressure-bearing parts are the parts, which constitute the envelope 
under pressure, and the parts which are essential for the integrity of the 
equipment.

Examples of main pressure-bearing parts are shells, ends, main body flanges, 
tube sheet of exchangers, tube bundles. 

The materials for these main pressure-bearing parts of equipment of categories 
II to IV shall have a certificate of specific product control (see PED Guideline 
G-05). 

See also PED Guideline G-08 for bolting parts (fasteners). 

Reason

Note [x] 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 09/12/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 15/03/2016 
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Guideline G-07 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question To what apply the terms “having undergone a specific assessment for 
materials” of third paragraph of Section 4.3 of Annex I ? 

Answer It is the quality (assurance) system of the material manufacturer which shall 
have undergone a specific assessment for materials (and not the competent 
body). 

Reason

Note 1 See also PED Guideline G-02. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 09/12/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 15/03/2016 
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Guideline G-10 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Sections 3.1.2; 3.1.5; 4.1; 4.2(a) and 4.3 1st paragraph

Question What are the requirements for the documentation and traceability of 
welding consumables: 
- Inspection document 
- Suitable procedures for traceability? 

Answer Manufacturers of welding consumables shall provide inspection documents 
affirming compliance with the specification.  

Based on section 4 of Annex I and PED Guideline G-05 manufacturers of 
welding consumables shall provide test report “2.2” as an inspection document 
in accordance with the standard EN 10204. 

The traceability requirement of Annex I section 3.1.5 applies also for welding 
consumables. It can be maintained by procedural methods that cover receipt, 
identification, storage, transfer to production, temporary storage and use in 
production, availability of correct inspection documents at the final inspection 
(see also PED Guideline G-04). 

Reason

Note Welding consumables are defined by trade name, designation and relevant EN 
classification standard. Inspection documents of welding consumables should 
give test results, for technical characteristics according to designation and 
classification standard, such as:  

- Chemical composition of welding filler metal or all-weld metal as 
appropriate 

- Tensile properties of all-weld metal: tensile and yield strength, 
elongation

- Impact properties of all-weld metal at temperature according to 
designation.  

Test results are based on non-specific inspection and testing. They can be 
given for example as typical values based on quality control tests. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 14/10/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-16 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question The PED considers the case of a material manufacturer who "has an 
appropriate quality-assurance system, certified by a competent body 
established within the Union and having undergone a specific assessment 
for materials”. How should this requirement be understood in practice? 

Answer In practice, this requirement is satisfied when the material manufacturer has a 
quality assurance system of at least EN ISO 9001 type, certified by a 
competent body (according to the definition given in PED Guideline G-02) 
established as a legal entity within the European Community, and when the 
field of validity of the certification specifies production of material indicating 
the relevant material types. 

The specific assessment of the quality system shall properly cover all the 
relevant processes and material properties referred to in the material 
specifications, and attested in the material certificates. 

A single reference to section 4.3 of Annex I of PED is not sufficient to 
validate the quality assurance system of the material manufacturer. The 
reference document for quality assurance system which has been used shall be 
identified. Reference to the PED in the quality assurance system certification 
is not a mandatory requirement. 

Reason

Note See also PED Guidelines G-05, G-07 and I-05. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 30/06/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-19 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Article 2(1), Annex I, sections 3.1, 4.3 and 7.2 

Question Which requirements apply to components, such as dished ends, bolts, 
flanges, welded fittings etc, which are placed on the market as such? 

Answer To be incorporated into an item of pressure equipment, components which are 
manufactured from materials such as plates, coils and bars shall meet all the 
relevant essential safety requirements related to the manufacturing process 
used ; for instance in the manufacturing of welded dished ends, sections 3.1 
and 7.2 of Annex I are relevant in addition to section 4. 

In order to prove the conformity to the PED of the pressure equipment 
containing the component the equipment manufacturer will need relevant 
documents from the component supplier : 

- Material certificates (of the plates, coils, bars …), 

and as relevant : 

- Welding procedure approvals, 

- Welder/welding operator approvals, 

- Non Destructive Testing operator qualifications, 

- Non Destructive Testing reports, 

- Destructive Testing reports, 

- Forming and heat treatment information, 

etc. 

This information may be in the form of a component certificate. 

The requirement in Annex I section 4.3 is not however intended for a 
component manufacturer, who is not a material manufacturer in the context of 
PED, even if he modifies the mechanical properties of the material. 

Forgings (including forged flanges), castings and seamless tubes are generally 
considered to be materials. Fittings made from these “materials” without sub-
sequent welding or other process which could alter the material characteristics 
are also considered to be materials. As regard welded tubes, see PED 
Guideline G-25. 

Reason

Note Current practice may require components to be delivered with certificates 
based on standard EN 10204 Metallic products. Types of inspection 
documents or corresponding requirement when they are placed on the market 
as such. The PED does not preclude supplying such certificates with 
components.

See also PED Guidelines A-09, A-22, D-03, G-05, G-06, G-08, G-18 and G-
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Guideline G-24 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Sections 2.2.3 and 4.3 

Question Annex I Section 4.3 of the Pressure Equipment Directive (PED) requires 
that the material manufacturer must prepare documentation affirming 
compliance with the specification required by the equipment 
manufacturer. 

Does this requirement mean that material properties used in the design of 
the pressure equipment must be based on those affirmed (guaranteed) by 
the material manufacturer? 

Answer Yes, the material properties used in design of the equipment, e.g. yield 
strength and impact properties, must be based on those of the specification 
which are affirmed by the material manufacturer. 

Reason

Note 1 This does not mean that the values of the specification need to be written on 
the certificate. It is sufficient for the material manufacturer's certificate to 
make reference to the specification where the appropriate values are included. 
See also PED Guideline G-17 for the need of verification testing of specified 
impact properties. 

Note 2 See also PED Guideline G-18 for the relationship between the essential safety 
requirements and the properties of the base material. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 14/10/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-27 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question When an equipment manufacturer receives a certificate type 3.1 
according to EN 10204:2004 by the material manufacturer, in pursuance 
of the third paragraph of section 4.3 of Annex I, what evidence of 
compliance with these requirements shall be recorded in the technical 
documentation?

Answer The equipment manufacturer shall be able to confirm that the material 
manufacturer's quality system certificate meets the requirements of the third 
paragraph of section 4.3 of Annex I (field of validity of the certification, range 
of validity of certification, establishment of the competent body as a legal 
entity within the European Union, accreditation). 

The equipment manufacturer should keep track of such information which 
may be requested by the market surveillance authority. To fulfil this 
requirement the equipment manufacturer should keep in its technical 
documentation the appropriate quality system certificate of the material 
manufacturer or other equally objective evidence. 

See also PED Guideline G-02 and PED Guideline G-16. 

Reason

Note [x] 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 09/12/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 15/03/2016 
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Guideline G-29 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I section 3.2.1 and section 4.3 

Question Based on data contained in a certificate issued by a material 
manufacturer (EN 10204:2004 3.1-certificate) material has been supplied 
in accordance with a material specification. 

May a pressure equipment manufacturer perform additional mechanical 
or non-destructive testing or have them performed to affirm that the 
material meets all the requirements specified by the equipment 
manufacturer? 

Answer No, unless in exceptional circumstances, as outlined below: 

The extent of additional testing shall be specified by the equipment 
manufacturer and it should be at least equivalent to the tests specified in the 
harmonized standard, if available, for a similar type of material and 
representative of the entire batch of the material used for the equipment. 

The testing shall be supplementary to the original certificate. It shall not have 
the purpose to "improve" properties already included in the certificate. It does 
not justify an increase in the allowable design stress over the values of the 
base material specification. 

The equipment manufacturer takes full responsibility for all additional tests 
being carried out. 

The certificate issued by the material manufacturer who has a certified quality-
assurance system is presumed to certify conformity with the requirements but 
only to the extent that is specified in the inspection certificate. No new 
material certificate shall be issued for the additional tests carried out by the 
equipment manufacturer. However the results shall form part of the records in 
the technical documentation. 

This does not apply to EN 10204:2004 3.2-certification where the specified 
additional tests shall be carried out by the material manufacturer.  

Reason In certain circumstances the equipment manufacturer may require properties 
of the material that are not normally affirmed by the material manufacturer. If 
material with these required additional properties is not available, the 
equipment manufacturer must take appropriate measures to ensure that his 
equipment complies by undertaking additional tests. 

Note 1 The pressure equipment manufacturer shall compile a hazard analysis for the 
pressure equipment, on the basis of which the essential safety requirements for 
the equipment are determined, including the required materials properties. The 
results of the analysis have to be taken into account in design and manufacture 
of the equipment, as well as in determining possible additional material 
testing. 
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Note 2 A particular material appraisal (PMA) shall be drawn up for a pressure 
equipment material if the material is not in accordance with a harmonized 
standard or the European approval of materials (EAM). In that case, the 
additional material testing shall be made in accordance with the PMA 
document PE-03-28, appendix 2. The document is available on the EU 
Commission's PED website. 

Note 3 The testing laboratory and its personnel performing additional material tests 
shall be suitably qualified for the tests in question, and the equipment used for 
the tests shall be calibrated. Accreditation is the most common way to 
demonstrate the testing laboratory's qualification.  

See also PED Guidelines G-24, G-30, H-04 and I-13. 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 14/10/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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Guideline G-30 

Pressure Equipment Directive PED 2014/68/EU
Commission's Working Group "Pressure" 

Guideline related to: Annex I Section 4.3 

Question A manufacturer produces material only to a chemical analysis without 
mechanical testing and without affirmation of compliance to a material 
specification and/or grade.  

An entity intends to purchase the material and affirm compliance to a 
material specification by performing the mechanical tests as required by 
that material specification. There will be no further processing, other 
than cutting to size. Is this procedure acceptable and may this material be 
used in pressure equipment under the PED? 

Answer No, even if the mechanical tests are recorded in an EN 10204 inspection 
certificate which describes the testing entity as the manufacturer of the 
material. 

Reason Section 4.3 Annex I of the PED requires the material manufacturer to affirm 
the compliance with a specification. Any entity who is not involved in the 
material manufacturing process cannot be considered as a material 
manufacturer. 

Note [x] 

Accepted by Working Party Guidelines (WPG) on: 14/10/2015 

Accepted by Working Group Pressure (WGP) on: 08/01/2016 
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